Hoi.
Ik ben Jorik Boot, het gezicht achter Booto.

Booto is meer dan een grappige naam die rijmt op foto (geloof het of niet). Het is namelijk ook de bijnaam die m’n oudste broer en ik voor elkaar hadden. Ik denk dat je wel kunt bedenken waar¬†dat vandaan komt ūüôā

Ik vind het zelf altijd leuk om te weten hoe iemand is gekomen waar die nu is.

Bij mij is het eigenlijk heel eenvoudig…

Nadat ik een paar jaar af en aan foto’s maakte, op de automatische stand, met totaal geen benul van hoe een camera werkte ging ik op vakantie naar Roemeni√ę. Omdat dit de eerste keer voor langere tijd in m’n eentje in het buitenland zou zitten leek het me een slim plan om een camera te kopen om de reis vast te leggen.

Ik zal je de details van de reis besparen, maar al snel vroeg ik me af waarom sommige foto’s die ik maakte nou zoveel beter waren dan de rest. Zo begon het experimenteren! Op een gegeven moment realiseerde ik me dingen zoals sluitertijd.. Het resultaat is natuurlijk voor de hand liggend..

Na de vakantie was mijn interesse natuurlijk gewekt en maakte ik vrijwel overal foto’s van. Hoe meer verschillende dingen hoe beter. Ik bleef dus vrolijk fotograferen.

Ook wist ik¬†dat mijn bijbaantje destijds aan z’n eind aan het komen was (eind 5e contract en tja, welk bedrijf geeft tegenwoordig nog een contract voor onbepaalde tijd?!) en vond ik het een mooie manier om mijn studie in marketing in de praktijk te brengen, het ideale excuus om een KVK¬†nummer aan te vragen en al m’n tijd, geld en moeite te steken in het oprichten van een eigen bedrijfje.

Gelukkig was ik onwetend en enthousiast! Want al snel realiseerde ik me dat het allemaal niet zo makkelijk was. Er kwam veel meer bij kijken dan verwacht.

Bijvoorbeeld: Hoe bedenk je een naam die nog niet bestaat en iets creatiever is dan naam+fotografie. Daar komen we weer terug bij het begin van dit verhaal.

(hoewel deze naam al wel bestaat en het blijkt een Zuid Koreaans konijn te zijn die bekender is dan ik *zucht*)

Ook was ik natuurlijk nog niet zo goed als de professionals die al jaren bezig zijn. Omdat dat de mensen zijn waar ik mezelf mee vergelijk en omdat ik niet een dienst wil verkopen waar ik niet volledige achter sta werd mijn missie om uit te zoeken waar ik mij in zou willen specialiseren en daar zo snel mogelijk zo goed mogelijk in te worden (Een proces wat natuurlijk nooit stopt).

Hoewel ik het ook leuk vind om dieren en auto’s te fotograferen is uiteindelijk mijn oog gevallen op portret fotografie (zoals bij zovelen).

Voor mij zit de uitdaging namelijk niet persé in de foto maken, dit kan iedereen tegenwoordig met een mobieltje ook wel. Maar zo goed mogelijk de persoon neer te zetten en een specifieke sfeer of gevoel uit te beelden.

Daar komt heel wat meer bij kijken, namelijk begrijpen hoe licht werkt en hoe je het het best kunt gebruiken om iemand er op zijn of haar best uit te laten zien. Hoe licht de sfeer bepaald en mooie effecten cre√ęert. Maar ook hoe kleur bijdraagt aan een¬†foto, om sfeer¬†te cre√ęren of juist een gevoel op te wekken. De houding¬†en de expressie van de persoon op de foto en hoe je helpt die gene dat te bereiken. En natuurlijk niet te vergeten, de verschillende technieken in de nabewerking. Want wie wil er nou altijd herinnert worden aan die grote puist die je op je neus had met kerst..

Om deze reden specialiseer ik mij in thema fotoshoots.

Zoals je misschien op de homepage hebt gelezen¬†hou ik er van om beeld te geven aan idee√ęn.

Als jij een idee in je hoofd hebt wat je graag zou willen realiseren om het daarna met anderen te delen, dan help ik je daar graag mee!

Heb je een vraag of opmerking, of wil je graag een shoot met mij doen?
Stuur me gerust een berichtje!

via info@booto.nl of het contact formulier op de homepage.